Küreselleşen Dünyada Dijitalleşen Sigortacılık

Küreselleşen Dünyada Dijitalleşen Sigortacılık

Küreselleşme ve teknolojide yaşanan hızlı değişim ve gelişmeler, tüketicilerin ürün ve hizmetler konusunda bilinçlenmesine ve taleplerinde değişimlere neden olmuştur. Bu değişim mal ve hizmet üreten işletmelerin yönetim stratejilerini, organizasyon yapılarını, reklam ve halkla ilişkiler yöntemlerini, pazarlama ve satış faaliyetlerini ve iş yapış şekillerini değiştirme yönünde güçlü bir etki meydana getirmiştir.

 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eskiye göre mal ve hizmet üretiminin daha kolay, daha yoğun ve rekabetçi olduğu günümüzde, müşteri memnuniyetinin sağlanması ve artırılması, yeni pazarlara, yeni tüketim gruplarına erişilerek müşteri haline getirilmesi, işletmeler için hayati önemi haizdir. Müşterinin veya potansiyel müşterinin iyi tanınması, özelliklerinin ve ihtiyaçlarının ne olduğunun bilinmesi, şirketlerin devamlılığını sürdürebilmesi için çok kritik bir önem taşımaktadır.

 

İşte bu noktada özellikle yeni neslin teknolojiyi yoğun kullanım isteği ve bu kapsamdaki talepleri sigorta şirketleri açısından dikkate alınması gerekli önemli bir olgu olarak kaşımıza çıkmaktadır.

 

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi sigorta sektörü de klasik uygulamaların yanı sıra dijitalleşme çalışmalarına hız vermektedir. Özellikle pandemi sonrası birçok sigorta şirketinin pandemi döneminde kazandığı digital sigortacılık deneyimlerinden yola çıkarak bu konuda ciddi mesafeler aldığı görülmektedir. Bu dönemde dijital sigorta uygulamaları ile teknolojiyi yoğun kullanan tüketicilerin kullanımına yönelik çeşitli dijital platformlar açıldığı gibi, şirketlerin organizasyon ve iş yapış şekillerinde önemli değişiklikler gözlenmiştir.

 

Bu kapsamda özellikle Türkiye’de çok sayıda sigorta şirketi “Hibrit Model” denilen bir çalışma düzeni ile çalışanlarının evden hizmet vermesi, sadece gerekli durumlarda şirkette bulunmaları sistemine geçmiş, bunun sonucunda hem iş verimliliğinin, hem de müşteri memnuniyetinin artırılmasında önemli kazanımlar elde etmiş, bunun yanı sıra işletme maliyetlerinin düşürülmesini sağlamışlardır.

 

Dijital sigortacılık, klasik sigorta işlem ve uygulamalarının dijital platformlara taşınması ve bu platformlar aracılığıyla müşterilere daha etkin, daha hızlı, daha kolay ve daha uygun fiyatlı hizmetler sunulması açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

 

Sigortalılar artık sigorta ihtiyaçları için teklif ve poliçe almak, prim ödemesi yapmak, mevcut poliçelerini görmek, şirket ve ürünlerine ilişkin bilgi almak, iletişime geçmek ve hasar ihbarı açarak hasar sürecini takip etmek için herhangi bir zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın internet üzerinden telefon, tablet ve bilgisayarlarını kullanabilmektedirler.

 

Sigorta şirketleri kendilerini ve ürünlerini dijital platformlarda çok daha etkili bir şekilde tanıtarak, çok daha geniş kitlelere ulaşmakta, bunun sonucunda yaratılan talep ile sigorta penetrasyon oranlarında önemli artışlar sağlanmaktadır.

 

Dijital sigortacılığın getirdiği önemli olanaklardan biri de veri analitiği ve yapay zeka gibi teknolojilerin kullanılmasıyla sigortalıların ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunulabilmesidir. Sigorta şirketleri, sigortalıların sigorta geçmişleri, alışkanlıkları, tercihleri ve ihtiyaçları hakkında edindikleri bilgiyle özelleştirilmiş sigorta ürünleri ve fiyatlandırma stratejileri geliştirebilirler. Bu da çeşitlenen ürün, hizmet ve fiyat alternatiflerine bağlı olarak müşteri memnuniyetini artırırken, şirketlerin rekabet gücünü de artırmaktadır.

 

Yine klasik yöntemlerle uzun sürede ve basılı kağıtlar ile verilen hizmetlerin dijitalleşmesi sonucunda, şirketlerin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayarak maliyetlerin, buna bağlı olarak da sigorta primlerinin düşmesine imkan sağlanmış olur.

 

Yukarıda kısaca belirtildiği üzere sigortacılığın dijitalleşmesinde sayısız faydalar olması itibariyle bu konuda mevcut engelleyici/kısıtlayıcı mevzuatın da hızlı bir şekilde değiştirilmesinde özellikle kamu otoritesine büyük görevler düşmektedir. Bu kapsamda ülkemizdeki sigortadan sorumlu sigorta otoritesi, sektör paydaşlarıyla birlikte durum analizi yapıp, sigortacılığın geleceği olan Dijital Sigortacılığın önündeki mevzuat kısıtlamalarını hızlıca kaldırması ve ihtiyaca cevap verebilecek düzenlemeler yapılması için gerekli girişimlerde bulunması, hem sigorta sektörünün tüm paydaşları, hem de ülkemiz ekonomisi açısından oldukça önemlidir.

 

Sonuç olarak dijital sigortacılık; sigorta sektörü için çok önemli bir gelişim alanı yaratmaktadır. Müşterilerin talep ve beklentileri ile teknolojinin hızla ilerlemesi karşısında, sigorta sektörünün dijitalleşme sürecinden kaçınılması mümkün değildir. Bu kapsamda öncelikle veri güvenliğinden taviz vermeden tüm sigorta süreçlerinde dijitalleşme yönünde adımlar atılması halinde, küreselleşme etkilerinin yoğun hissedildiği günümüzde, dünya ile rekabet edebilen, ekonomiye katkı ve desteği artan, sigortalılara tam bir müşteri memnuniyeti sağlayan bir sigorta sektörüne sahip olmamız çok da zor olmayacaktır.